Kis Fekete

Gardrób pszichológia: Mit mondanak Rólad a ruháid?

A régi mondás, miszerint “Nem a ruha teszi az embert” megdőlni látszik. Azt hihetnénk, lelkünket nem tudjuk egy pillantás alatt a világ elé tárni, azonban ez nem igaz. Öltözködésünk ugyanis tökéletes leképeződése lehet annak, milyenek vagyunk a külsőnk alatt, milyen a személyiségünk.

"Nem a ruha teszi az embert!"... Biztos ez?

“Nem a ruha teszi az embert!”… Biztos ez?

Mindezt nem én találtam ki, hanem egy cikkben olvastam, ami egy ún. divat-pszichológussal készült. Mert hogy ilyen is van már. Ők azzal foglalkoznak, hogy feltárják az életükben (és megjelenésükben) változni akaró emberek valódi énjét, azt, akit talán ők maguk sem ismernek vagy csak nem akarnak megismerni, majd az igazi személyiségükkel összhangban segítik őket a külső változásban.

lady_gaga_magassarkuban

Érdekes következtetések voltak az interjúban arra nézve, hogy a különböző stílusú ruhák és kiegészítők viselése (vagy nem viselése) milyen személyiségjegyekre utalhat:

1. Ha gyakran viselsz extra magassarkú cipőt:

A cipő sokat elárul viselőjéről; a formája, az ápoltsága, a minősége. Ha valaki sokszor visel nagyon magas sarkú lábbelit, az arról is tanúskodhat, hogy gazdájuk bizonytalan önmagával szemben így a cipő segítségével nem csak fizikai, de pszichikai értelemben is felemeli magát a másik szintjére.

Érezted már azt egy szép magassarkút felvéve, hogy nem csak centiméterekben lettél magasabb, hanem extra nőiességed magabiztosságodat is növelte?

Nem gondolnám ezt feltétlenül bajnak, de az már valóban elgondolkodtató, ha valaki folyamatosan igényli ezt a fajta önmegerősítő érzést.

 

2. Ha még mindig a múltban élsz:

Sokan vannak, akik az évek múlását nem hajlandóak tudomásul venni. Ahelyett, hogy megtalálnák helyüket a jelenben, megjelenésükben megrekednek abban a korszakban, amikor legboldogabbak voltak. Ez általában a fiatalságot, a tinédzser kort jelenti. Ők azok, akik nem változtattak frizurájukon (mondjuk) ’88 óta és a szekrényükben is lapul még pár kincset érő darab az adott évtizedből .

Pedig a fejlődés velejárója az életnek – vagy legalábbis annak kellene lennie. Változik a környezetünk, a munkahelyünk, változnak a barátaink, felnőnek a gyerekeink, mindez pedig nyomot hagy bennünk, akár akarjuk akár nem. Ha pedig így van, miért ne vizsgálnánk felül magunkat időről időre, hogy megismerjük régi-új önmagunkat?

 

divatfuggo3. Ha kényszeresen up-to-date a megjelenésed:

A másik véglet, amikor valaki folyamatosan a legújabb trendek szerint öltözködik, extra érzékeny a divat változására és feltétel nélkül követi azt. Ha magadra ismersz, tedd fel a kérdést: Ki is vagy valójában? Mert biztos, hogy nagyon jól nézel ki és a közösségi oldalakon neked vannak a legtrendibb fotóid, de melyik stílus vagy Te?

Nem lehetsz egyszerre Kim Kardashian, Blake Lively és Jennifer Aniston. Írd fel egy papírra az első tíz tulajdonságot, ami eszedbe jut önmagadról. Olvasd át őket és gondold át, miről tanúskodnak? Egy dögös nőci ismérvei vagy inkább olyané, akit a letisztultság jellemez? Illik hozzá a punk stílusú szerkó vagy inkább a romantikus szerelésekben igazán önmaga?

 

4. Ha állandóan túlöltözött/ alulöltözött vagy:

A slamposság lehet a csúnya, konzumerizálódott, fogyasztói társadalom elleni lázadás kifejezése, amikor valaki azt gondolja, a szépirodalom és a normális öltözködés nem fér meg egymás mellett, amikor a belbecs kenterbe veri a külcsínt. Aztán sokan szimplán heppből is alulöltözötten jelennek meg eseményeken, hogy így hívják fel magukra a figyelmet.

Pedig nagyon sok köze van ennek a komfort zónához is. Sokan nem szívesen, vagy egyáltalán nem hajlandóak kilépni belőle – egy idő után pedig azt sem tudják, hogyan is álljanak neki.

És ott van a másik véglet is, azok csoportja, akik úgy érzik, a világ folyamatosan rájuk figyel ezért még ahhoz is kiöltöznek, ha a sarki kisboltba ugranak le kifliért. Imádják a figyelmet, ami mögött azonban komoly önértékelési problémák lapulhatnak. Előfordulhat, hogy azért vágynak annyira idegenek figyelmére, mert azt az életük egy fontos területén nem kapják meg.

kim_kardasiah5. Ha állandóan túl szűk ruhákat hordasz:

Roppant egyszerű módja annak, hogy egy nő szexinek nézzen ki, ha felvesz egy szűk ruhát és kiteszi, amije van. Ha körbenézünk még divatosnak is mondható, hiszen tele vannak az üzletek slim nadrágokkal, leggingsekkel, feszülős topokkal, a test vonalát követő ruhákkal.

Na nem akarok sem prűdnek, sem álszentnek tűnni, de az igazi nőiesség nem kellene, hogy csak a testre tapadó ruhák mögül kacsintson ki. Vajon ha valaki csupa szűk ruhát hord annyira magabiztos, hogy azért mutatja meg magát, vagy másban nem is tudná, hogyan legyen nőies?

6. Ha állandóan túl bő ruhákat hordasz:

Ez az egész a végletekről, illetve azok elkerüléséről szól. Fura, ha valaki éjjel-nappal szűk rucikban flangál, de az is önértékelési problémákra utalhat, ha épp ellenkezőleg, hatalmas leplekben burkolja magát. A “többiek”, a világ elől rejtőzködés legbiztosabb jele, ha valaki folyton jellegtelen ruhákat hord. Szürke kisegérként a kutya sem figyel ránk, így szépen átvergődhetünk az életen anélkül, hogy különösebb nyomot hagynánk benne. Mondanom sem kell, ez nagyon nem jó hozzáállás, aminek mély lelki okai lehetnek. Érdemes ezzel szembe nézni és segítséget kérni. Ha már tisztában vagy az okokkal, segíteni is könnyebb rajtuk.

A teljes cikket ITT olvashatjátok.

Fotók: 1,2

2016_FB_kovess

Címkék: ,

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!